De beurzen in New York zijn woensdag iets in de min geopend. Beleggers nemen wat gas terug na de stevige winsten van de voorgaande twee dagen, die vooral ontstonden dankzij de opleving van de olieprijs.
De leidende Dow-Jonesindex noteerde een verlies van 0,1 procent op 17.649 punten. De brede S&P 500 daalde 0,3 procent naar 2043 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,4 procent achteruit naar 4707 punten.
Autoconcern General Motors (GM) klom bijna 4 procent na beter dan verwachte kwartaalresultaten. Farmaceut Merck maakte daarentegen tegenvallende vooruitzichten voor 2015 bekend. Ook farmacieconcern Gilead Sciences kwam met negatieve berichten naar buiten.
Zwakkere banengroei in bedrijfsleven
Loonstrookverwerker ADP meldde voorbeurs dat er vorige maand 213.000 banen zijn gecreëerd in het Amerikaanse bedrijfsleven, tegen 253.000 in december. Economen hadden in doorsnee een groei met 220.000 banen voorspeld.
Het cijfer van ADP loopt vooruit op het banenrapport van de Amerikaanse overheid dat vrijdag wordt gepubliceerd. Het cijfer van december werd bijgesteld van een eerder gemelde 241.000 arbeidsplaatsen.
Groei dienstensector VS houdt aan
De bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector is in januari iets sterker gegroeid dan een maand eerder, blijkt uit cijfers die onderzoeksbureau ISM woensdag heeft gepubliceerd.
De ISM-inkoopmanagersindex, de graadmeter voor de bedrijvigheid, steeg van 56,5 in december naar 56,7 vorige maand. Economen rekenden gemiddeld op een niveau van 56,4. Een stand boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp.
Opmars olieprijs voorlopig ten einde
De olieprijzen daalden woensdag na in de vier voorgaande handelsdagen de sterkste opmars sinds 2009 te hebben gerealiseerd. De daling werd volgens handelaren ingegeven door speculatie op een verdere toename van de voorraden in de VS, waarover later op de dag cijfers worden bekendgemaakt.
De prijs van een vat Amerikaanse olie stond aan het eind van de ochtend bijna 4 procent lager, om daarna weer wat op te lopen. Rond 14.00 uur was de prijs 2,3 procent lager op 51,82 dollar. Brentolie werd 1,8 procent goedkoper op 56,86 dollar.
De prijzen liepen in de afgelopen dagen met circa 20 procent op door een combinatie van factoren, waaronder verlaagde investeringsbudgetten bij energieconcerns en een staking bij een aantal Amerikaanse raffinaderijen. "De prijsstijging was overdreven. Het aanbod is nog altijd veel groter dan de vraag", aldus de voornaamste grondstoffenanalist van Commerzbank.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl